Baby kleding: praktische tips voor de eerste maanden

Ben je als kersverse ouder voor je babyuitzet op zoek naar leuke baby kleding, maar weet je niet waar je moet beginnen of welke hoeveelheden en maten je nodig hebt? Lees dan deze blog voor enkele praktische tips.

Welke baby kleding heb ik nodig voor de eerste maanden?

Als je voor het eerst ouder wordt, kan het moeilijk zijn om in te schatten welke baby kleding jouw pasgeboren baby’tje allemaal nodig heeft. Toch moet je goed voorbereid zijn als je baby er eenmaal is. Voor de eerste twee maanden kun je de volgende maten en kledingstukken aanhouden:

 • Rompertjes: maat 50 6 stuks en maat 56 6 stuks
 • Kledingsetjes: 6 stuks van zowel shirtjes en broekjes/rokjes als maat 50 en 56.
 • Probeer ook om de setjes onderling bij elkaar te laten passen, zodat je outfits kunt variëren.
 • Jasjes: je hebt meestal aan 1 jasje per maat voldoende ook al is de verleiding vaak groot om meerdere jasjes te kopen om te kunnen wisselen.
 • Mutsjes: 2
 • Tussen de 0 en 2 maanden heeft je baby een hoofdomtrek van ongeveer 34 tot 37 cm. De maat van babymutsjes is gelijk aan de hoofdomtrek van je baby’s hoofdje in centimeters. Tevens wordt er ook vaak op de mutsjes de aanbevolen leeftijd aangegeven. Koop het liefst mutsjes van katoen, want deze stof ademt goed en zit fijn.
 • Je hoeft pas schoentjes te halen zodra je baby telkens gaat proberen om te staan. In de eerste maanden voldoen sokjes (of eventueel slofjes).

Waar moet je op letten bij mijn pasgeboren baby’s kleding?

Je pasgeboren baby heeft een zeer gevoelige huid en kan bovendien nog niet zijn of haar lichaamstemperatuur regelen. Dit vraagt dan ook om specifieke eigenschappen van baby kleding.

 • Zomer of winter baby kleding?
 • Je baby groeit snel uit zijn of haar kleren, dus de datum wanneer je bent uitgerekend is ook van invloed op de keuze van je baby kleding. Als je baby in de zomer wordt verwacht, hoef je geen kleine maten winterkleding aan te schaffen. In de zomer is het belangrijk dat je je kindje niet te warm aankleedt en altijd uit de zon houdt. Heb je een winterbaby’tje? Dan kun je het beste laagjes kleding gebruiken, omdat je vaak koude buiten momenten afwisselt met warme binnen momenten en zo bijvoorbeeld makkelijk een vestje kan uitdoen.
 • Het wassen van de baby kleding
 • Ook het wassen van de baby kleding is belangrijk. Als je net nieuwe kleertjes hebt gekocht, kun je deze het beste eerst wassen voordat je deze gaat gebruiken. Er kunnen namelijk nog bacteriën, stof of chemicaliën in zitten, die schadelijk kunnen zijn voor de huid van je baby. Wasvoorschriften: was  de baby kleding, bijvoorbeeld het rompertje, binnenstebuiten op de aangegeven maximale wastemperatuur met een PH-neutrale wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. Droog de kleding op een reken strijk als laatste de baby kleding ook binnenstebuiten. Op deze manier voorkom je het best dat het huidje van je baby geïrriteerd raakt en blijven de kleertjes bovendien het langste mooi.
Lees tip:  Educatief speelgoed – Wat voor impact heeft het op kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *