Als ouder vind je duurzaamheid belangrijk, en dat wil je graag overbrengen naar je kinderen. Maar hoe doe je dat zonder dat je het als een soort verplichting laat voelen? Je wil je kinderen natuurlijk ook niet dwingen om dezelfde normen en waarden na te leven als die je zelf hebt. Dus hoe breng je jouw kinderen bij dat een duurzame levensstijl belangrijk is zonder ze hiernaar te verplichten?
Eigen keuzes maken
Een kind wil graag zelf in controle zijn van wat hij of zij doet. Je wil het kind natuurlijk niet zomaar zijn gang laten gaan, maar je wil er wel voor zorgen dat hij of zij vrijheid heeft in wat hij wel of niet doet. Eet je zelf vegetarisch? Geef het kind dan op een gegeven moment de keuze of hij wel of niet vegetarisch wil blijven eten. Misschien wil hij of zij dat namelijk helemaal niet, of juist wel. Het is fijn voor het kind om te weten dat hij er ook iets over te zeggen heeft.
Forceer je kind niet om dezelfde keuzes te maken als jij. Natuurlijk is het beter om niet zo veel gebruik te maken van een televisie of tablet, maar zoiets kun je ook niet helemaal van een kind afnemen. Zet er een limiet op, een uur per dag bijvoorbeeld. Laat het kind dan zelf bepalen wanneer hij of zij dat uur in gaat zetten. Je zal merken dat hij al snel kiest voor een andere keus, zoals buitenspelen of binnen zitten met houten speelgoed. Er is trouwens een groot aanbod aan duurzaam speelgoed, dus dat is zeker het bekijken waard.
Praat erover
Wil je je kinderen dingen over duurzaamheid meegeven, dan is het belangrijk om al vroeg beginnen met gesprekken over het milieu en hoe een mens hier zelf invloed op heeft. Houd het aan het begin simpel. Praat niet met moeilijke termen als ecologische voetafdruk en biologisch eten, maar gebruik een taal die begrijpelijk is voor een kind. Leg ook uit wat ze zelf kunnen doen.
Door je kinderen van de natuur te laten houden, zorg je er al zelf voor dat ze onbewust meer bezig zijn met de natuur en omgeving om zich heen. Neem ze bijvoorbeeld mee naar een kinderboerderij, en laat ze de dieren die daar rondlopen bewonderen. Misschien vinden ze het niks, maar als je dit vanaf jonge leeftijd doet is de kans groot dat ze hier vanzelf een liefde voor ontwikkelen.