Educatief speelgoed – Wat voor impact heeft het op kinderen?

Educatief speelgoed is een steeds vaker gebruikt woord bij het benoemen van speelgoed. Niet alleen leraren op de basisschool zullen het eens benoemd hebben maar ook op televisie en op advertenties wordt het dagelijks benoemd. Het begrip is heel aantrekkelijk voor ouders omdat elke ouder het beste wil voor zijn of haar kind. Educatief speelgoed lijkt de oplossing voor het oplossen van een achterstand in vaardigheden of in het krijgen van een voorsprong. Hoewel het ook klopt dat educatief speelgoed vaardigheden kan bevorderen is het zeker belangrijk om te kijken wat voor educatief speelgoed het best is voor uw kind.

Wat voor educatief speelgoed is het best voor mijn kind?

Het educatief speelgoed dat het belangrijkst is voor uw kind is sterk afhankelijk van de leeftijd en huidige kwaliteit in vaardigheden. Wanneer een kind nog maar tussen de 2 en 4 jaar oud is, is de belangrijkste vaardigheid om te trainen motoriek. Natuurlijk gaat dit al vanzelf tijdens het wandelen of kruipen. Maar dit kan ook sterk worden bevorderd door het gebruik van educatief speelgoed. Onder fijne motorische vaardigheden verstaan we de kleine bewegingen. Denk hierbij aan het bewegen van de handen en het vastpakken van voorwerpen. Deze vaardigheden zijn enorm belangrijk voor een heleboel opdrachten zoals schrijven en het verplaatsen van voorwerpen.

Educatief doel

Vele educatieve speelgoed is gemaakt om deze vaardigheid te verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld kralenspiralen of vormenstoven waarbij het hoofddoel is om kleine voorwerpen te verplaatsen. Dit is in het begin misschien nog heel moeilijk voor het kind maar na veel oefenen zal het kind snel hierin verbeteren. De vormenstoof is een belangrijk voorwerp voor kinderen om mee te spelen. Bij een vormenstoof worden niet alleen de fijne motoriek verbeterd maar ook de herkenning van vormen. Tijdens het spelen met een vormenstoof is het de bedoeling om vormen in een stoof te duwen. Wanneer het de goede vorm betreft en met enige fijne motoriek kan het vorm erin worden gedaan. Wanneer dit is gelukt zal het kind blij zijn met wat hij of zij heeft bereikt. Binnen de vormenstoven zijn verschillende moeilijkheidsgraden zodat je als kind hierin sterk kan worden verbeterd.

Lees tip:  Redenen waarom je droomt dat je zwanger bent

Meer informatie over educatief speelgoed: https://educatieve-speelgoed.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *