Hoe kan een lactatiekundige ook jou helpen?

lactatiekundige

Hoe kan een lactatiekundige ook jou helpen?

Bijzonder veel vrouwen maken de bewuste keuze om hun kindje borstvoeding te geven. Het staat vast dat er aan deze keuze ook best wat interessante voordelen zijn verbonden. In de praktijk moeten we echter helaas vaststellen dat het geven van borstvoeding lang niet altijd even vlot verloopt. Omwille van deze reden kan het in de praktijk de moeite waard zijn om even te ontdekken wat een zogenaamde lactatiekundige allemaal voor jou kan betekenen. Is de meerwaarde van het inschakelen van deze persoon voor jou nog niet helemaal duidelijk? Dan zal je meteen tot de conclusie komen dat de informatie op deze pagina daar verandering in kan brengen. 

Wat kan een lactatiekundige voor jou betekenen?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het in de praktijk niet zo dat het geven van borstvoeding altijd van een leien dakje verloopt. Voor heel wat vrouwen geldt dan ook dat ze op dit vlak met één of meerdere problemen worden geconfronteerd. Een beroep doen op de diensten van een lactatiekundige kan ervoor zorgen dat deze problemen al snel tot het verleden gaan behoren. Niet alleen kan zij tips geven, daarnaast kunnen ook bepaalde problemen die zich voordoen zeer doelgericht worden aangepakt. Op deze manier wordt het geven van borstvoeding aan je kindje niet langer een uitdaging, maar een plezier. 

Wanneer doe je een beroep op een lactatiekundige?

Het ene probleem dat zich stelt is natuurlijk het andere niet. Het is bovendien ook zeker niet altijd zo dat de problemen zich pas laten opmerken op het moment dat er voor het eerst borstvoeding wordt gegeven. Verschillende situaties kunnen er dan ook voor zorgen dat het in de praktijk zeer belangrijk wordt om even contact op te nemen met een lactatiekundige. Enkele zaken waar je op dit vlak aan kan denken hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  1. Wanneer je een borstoperatie hebt gehad; 
  2. Indien de baby over een aangeboren afwijking beschikt; 
  3. Wanneer het kindje niet voldoende groeit; 
  4. Indien er sprake is van een prematuur of dysmatuur; 
  5. Wanneer je een meerling hebt;
Lees tip:  Is de kinderopvang goed voor de ontwikkeling van mijn kind?

In het bijzonder voor vrouwen die voor het eerst borstvoeding geven geldt bovendien in de praktijk ook dat ze een beetje onzeker zijn. Doen ze het bijvoorbeeld wel allemaal goed en is het geven van de borstvoeding voor het kindje in kwestie wel voldoende comfortabel of niet? Het zijn slechts enkele van de vele vragen die er worden gesteld. 

Worden de kosten gedekt door de basisverzekering?

Het is van belang om er bij het inschakelen van een lactatiekundige rekening mee te houden dat de kosten die in rekening kunnen worden gebracht aardig kunnen verschillen. Dit niet alleen naargelang de ervaring van de persoon in kwestie, maar ook aan de hand van het soort bijstand die je wenst. Een telefonisch consult is bijvoorbeeld voordeliger dan een fysiek consult. Helaas is het zo dat de kosten niet worden gedekt door de wettelijk verplichte basisverzekering. Heb je ervoor gekozen om een aanvullende verzekering af te sluiten? In dat geval is de kans vrij groot dat je de kosten wel degelijk vergoed zal krijgen. Controleer hiervoor uiteraard altijd de geldende polisvoorwaarden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top