Hoe kies ik het juiste kinderdagverblijf

Hoe kies ik het juiste kinderdagverblijf?

Naar het kinderdagverblijf? Niet enkel voor je kleine spruit is dit een grote stap. Als ouder moet je voor de eerste keer een stukje loslaten. Je laat je kindje achter in de handen van een vreemde, in de hoop dat er alle zorg en liefde geboden wordt die nodig is. Om dit met vol vertrouwen te kunnen doen, is het absoluut noodzakelijk dat je een kinderopvang in Oosterhout uitkiest dat volledig bij jouw wensen aansluit. Maar hoe kies je dan het juiste kinderdagverblijf? Waar moet je precies op letten? Wij geven je alvast enkele praktische tips mee.

Bezoek

Pin je niet vast op één bepaald kinderdagverblijf. Het best bereikbare of de aanbeveling van vrienden zijn mooi meegenomen. Maar, toch doe je er goed aan een aantal verschillende kinderdagverblijven te bezoeken. Zo heb je meteen het beste zicht op de onderlinge verschillen.

De pedagogische visie

Vraag naar de pedagogische visie van het kinderdagverblijf. Strookt dit met jullie eigen wensen en verwachtingen? Welke spelmaterialen worden er gebruikt? Volgen ze het dagritme van jouw kindje? Welke activiteiten worden er gedaan?

Groepssamenstelling

Wordt er gewerkt met horizontale groepen waarbij de kindjes ongeveer dezelfde leeftijd hebben? Of wordt er gekozen voor verticale groepen met verschillende leeftijden door elkaar? Hoe groot zijn deze groepen? En hoeveel begeleiders worden er per groep voorzien?

Communicatie

Peil naar de manier waarop het kinderdagverblijf jou op de hoogte houdt. Wordt er gewerkt met een heen- en weerschriftje? Wordt er bijgehouden wanneer jouw kindje gegeten en geslapen heeft? Als ouder is het belangrijk dat je goed ingelicht wordt over de dagbesteding van jouw kind en dat je met vragen steeds ergens terecht kan.

Lees tip:  Wat zijn de mooiste draagzakken op de markt?

Kosten

Niet onbelangrijk, is het kostenplaatje. Deze kosten kunnen per kinderdagverblijf erg verschillen. Vraag ook goed na wat er allemaal in deze kostprijs inbegrepen zit. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ziekte

Wat wanneer je kindje straks ziek wordt? Is je kleintje dan nog steeds welkom in het kinderdagverblijf? Kunnen ze eventueel een alternatief voor opvang bieden? En wat met de kosten? Dien je evengoed de dagen te betalen dat je kind afwezig was door ziekte?

Intuïtie

Bovenstaande vragen zijn erg handig om in je achterhoofd te houden. Toch is er maar één aspect het allerbelangrijkste: wat zegt jouw persoonlijk gevoel? Een kinderdagverblijf moet je een open en warm gevoel geven, het gevoel dat je welkom bent en gehoord wordt. Is dat niet het geval, dan zoek je best nog even verder naar andere kinderdagverblijven. Vertrouw in de eerste plaats gewoon op je intuïtie en dan maak je steeds de juiste keuze.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *