Zo ziet je leven als kersverse ouder eruit

Wanneer je eerste kindje wordt geboren, verandert er veel in je leven. Je hoeft niet meer alleen de zorg voor jezelf te dragen, maar ook voor een klein mensje. De zorg daarvoor is misschien nog wel belangrijker. Zo’n kleintje heeft veel nodig. Naast liefde en zorg heeft het ook voeding en een schone luier nodig. Je hele leven zal om dit kleintje draaien en hij of zij blijft je leven lang bij je. Dat zijn grote veranderingen dus. Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich snel. Wat gebeurt er zoal in het eerste levensjaar van je baby?

De eerste week

De eerste week na de bevalling heb je de kraamzorg uit Lelystad over de vloer lopen. De kraamhulp checkt de gezondheid van je baby en van jou. Ze kijkt of de baby goed drinkt, groeit en geen afwijkingen vertoont. Daarnaast controleert ze jouw hechtingen en neemt ze je werk uit handen, zodat jij als pas bevallen vrouw kan bijkomen van de bevalling. De eerste week slaapt de baby vooral veel en is je nieuwe rol voor jou erg wennen. De kraamhulp staat je hier ook in bij. Ze laat je zien hoe je de baby in bad kan doen en hoe je een luier moet verschonen.

Eerste zes maanden

In de eerste zes maanden ontwikkel jij je in de rol van moeder, en je baby begint zich ook steeds meer te ontwikkelen. In deze maanden gaat je baby kleuren en vormen herkennen, herkent ze gezichten en zijn ze vaker wakker. Ook zijn er baby’s die dan al beginnen te kruipen, rollen en zelfstandig rechtop zitten. Vanaf vier maanden ongeveer mag je je baby ook gepureerd fruit of groenten gaan geven als voeding naast de melk. Als moeder ga je de geluiden van je baby herkennen en weet je of ze huilt omdat ze moe is, of omdat ze honger heeft.

Lees tip:  Wat valt er allemaal te beleven in een binnenspeeltuin?

Tussen zes en twaalf maanden

De ontwikkeling gaat hard. In een jaar tijd groeit een baby ongeveer 25 centimeter, wat betekent dat je baby met een jaar ongeveer 75 centimeter is. In deze maanden gaat je baby leren staan, soms zelfs al lopen en misschien zegt ze de eerste woordjes al wel. In elk geval beginnen ze in deze maanden met geluiden maken wat een voorbode is op praten. Met deze leeftijd mogen ze al steeds meer vast voedsel hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *