Voor- en nadelen van een loopstoeltje voor je kind

Voor- en nadelen van een loopstoeltje voor je kind

Loopstoeltjes zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes en zijn ideaal om de kleine vol zelfvertrouwen door de kamer te laten “lopen”. Een loopstoeltje is natuurlijk hartstikke leuk, maar naast de voordelen kleven er ook wat nadelen aan een loopstoeltje gebruiken.

Wat is een loopstoeltje?

Je hebt er vast wel eens een gezien: een speeltoestel op wieltjes waarin kinderen, die nog niet kunnen lopen, zelfstandig kunnen zitten. Doordat je kindje net met zijn voetjes de grond kan raken, kan hij zichzelf voortbewegen. Een loopstoeltje zorgt ervoor dat je kindje zich rond vol zelfvertrouwen kan bewegen door de kamer. Loopstoeltjes zijn geschikt voor baby’s tussen de zes en veertien maanden. Vaak zijn de stoeltjes ook voorzien van leuk speelgoed, waarmee je kind kan spelen als hij erin zit.

Tip: van plan om een loopstoeltje te kopen? Ontdek hier de best verkochte loopstoeltjes!

Voordelen van een loopstoeltje

  • Raakt je kindje snel verveeld of gefrustreerd in een wipstoel of in de box? EEn loopstoeltje biedt dan afleiding voor je kindje die nog niet kan lopen, maar wel zelfstandig kan zitten. 
  • De meest loopstoeltjes hebben allerlei ingebouwd speelgoed, zoals rammelaars, geluidjes of spiegeltjes. In een loopstoeltje kan je kleintje zich prima vermaken.
  • Voor kinderen die gefrustreerd raken omdat ze nog niet kunnen lopen is een loopstoeltje ideaal. Het stoeltje geeft ze wat meer mobiliteit, waardoor ze wel zelf kunnen rond trappelen.

Nadelen van een loopstoeltje

  • De onveilige situaties die kunnen ontstaan bij gebruik van een loopstoeltje is het grootste nadeel. Dit is ook de reden dat zowel de Consumentenbond als veel kinderartsen het gebruik van de stoeltjes afraden. Een ongeluk zit met een loopstoeltje in een klein hoekje. Koop je toch een loopstoeltje? Let dan op de veiligheidseisen en wees extra alert.
  • Deskundigen wijzen erop dat een loopstoeltje gebruiken een nadelig werkt voor de motorische ontwikkeling. Vallen en opstaan hoort bij het leren lopen. Zo leer je lopen dan ook letterlijk met vallen en opstaan. Een loopstoel kan deze ontwikkeling vertragen.
Lees tip:  Baby kleding: praktische tips voor de eerste maanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *